فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 87، مهر و آبان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمدرضا بشارتی، محمدرضا شجاع، آزاده سوزنی، مهدی رفیعیان صفحه 413
    مقدمه
    انتروپیون و اکتروپیون و تریکیازیس شایع ترین اختلالات ساختمانی پلک می باشند و معمولا به دنبال تغییر آناتومیک پلک ناشی از افزایش سن، تروما، جراحی، اسکار، تومور، بلفاریت، تراخم و یا مادرزادی ایجاد می شوند که درمان آنها بر اساس اختلال آناتومیک به صورت جراحی یا غیرجراحی می باشد. شناختن و دانستن این مالپوزیشن های پلکی کلیدی برای برنامه ریزی یک عمل جراحی موفق می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه توصیفی به روش case series و با استفاده از پرسشنامه ای که برای 78 بیمار مبتلا به مالپوزیشن های پلکی مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی شهر یزد به روش متوالی انتخاب شده بودند، انجام شد. معاینات توسط متخصص چشم برای هر بیمار انجام شد و اطلاعات دموگرافیک و نوع مالپوزیشن پلک، درمان اختصاصی و نتایج شش ماه پیگیری برای هر بیمار توسط پرسشنامه ثبت شد. سپس اطلاعات توسط نرم افزارSPSS نسخه 13 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    مطالعه حاضر نشان می دهد که مالپوزیشن با بیشترین بروز در پلک فوقانی راست انتروپیون 22 پلک (96/37%) و در پلک فوقانی چپ انتروپیون 17 پلک (31/29%) و تریکیازیس 17 مورد (69/32%) و در پلک تحتانی راست اکتروپیون 17 پلک (57/48%) و در پلک تحتانی چپ اکتروپیون 14 پلک (40%) می باشد و نیز روش جراحی lateral+tarsal strip canthoplasty در درمان اکتروپیون (15 مورد، 85/42%) و روشWies در موارد انتروپیون (17 مورد، 31/29%) نتایج قابل قبولی داشته است
    نتیجه گیری
    تغییرات Involutionشایع ترین دلیل مالپوزیشن های پلک می باشد. بیشترین بروز انتروپیون در پلک فوقانی راست می باشد. روش جراحی Wies و lateral canthoplasty + tarsal stripبهترین نتایج را در درمان انتروپیون و اکتروپیون به همراه داشتند.
    کلیدواژگان: مالپوزیشن پلک، انتروپیون، اکتروپیون، تریکیازیس
  • محمدعلی حسین پور فیضی، مهدیه رجحان نژاد، ناصر پولادی، پروین آذرفام، وحید منتظری، منیژه حلیمی صفحه 420
    مقدمه
    ژن survivin به عنوان مهارکننده آپوپتوز نقش مهمی در رشد و پیشرفت سرطان پستان دارد. بیان متمایز این ژن در سلول های توموری برخلاف سلول های نرمال بالغ و ارتباط بیان بالای survivin و فرم های بدخیم توموری آن را به عنوان مارکرمولکولی در تشخیص و پیش آگهی سرطان مطرح نموده است. مکانیسم دقیق بیان بالای آن در بعضی از سرطان ها هنوز ناشناخته است. این احتمال وجود دارد که تعدادی از پلی مورفیسم ها در این ژن منجر به تولید یا فعالیت خارج ازکنترل آن گردند. یک پلی مورفیسم معمول که به طور گسترده ای مطالعه شده در ناحیه 31- ژن قرار گرفته و طبق گزارشات بر روی بیان survivin و استعداد ابتلا به انواع سرطان ها تاثیرگذار است. در این مطالعه همبستگی پلی مورفیسم ژنتیکی G/C31- پروموتر survivin و سرطان پستان در شمال غرب ایران بررسی شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد شاهدی، پلی مورفیسم 31-G/C نمونه های خونی 94 زن بیمار همراه با ویژگی های پاتولوژیکی آنها و82 زن سالم توسط روش PCR-RFLP و توالی یابی مستقیم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که فراوانی ژنوتیپی در بیماران مبتلا به سرطان برای ژنوتیپ های GG، GC و CC به ترتیب 50%، 8/46% و 2/3% و در افراد کنترل 50%، 1/45% و 9/4% به دست آمد. همچنین فراوانی آلل C در بیماران 26% و در افراد کنترل 27% بود. از لحاظ آماری هیچ ارتباط معنی داری بین ژنوتیپ های تغییریافته (CC و CG) و سرطان پستان یافت نشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد ارتباط قابل توجهی بین پلی مورفیسم 31- با خطر ابتلاء به سرطان پستان و شرایط بالینی بیماری در جمعیت مورد مطالعه وجود نداشته باشد.
    کلیدواژگان: ژن Survivin، پلی مورفیسم، سرطان پستان، آپوپتوز
  • مریم کاشانیان، شهره بهاء صدری، بیتا زلالی صفحه 429
    مقدمه
    هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر دو داروی توکولیتیک نیفدیپین و ایندومتاسین در درمان زایمان زودرس و عوارض آنهاست.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت یک کارآزمایی بالینی تصادفی بر روی 79 خانم باردار صورت گرفت که به علت دردهای زایمانی زودرس در سن حاملگی 33-26 هفته بستری شده بودند. به گروه نیفدیپین (40 نفر)، نیفدیپین خوراکی و به گروه ایندومتاسین (39 نفر)، ایندومتاسین به صورت رکتال تجویز شد.
    نتایج
    دو گروه از نظر سن مادر، سن حاملگی، وضعیت سرویکس از نظر دیلاتاسیون و افاسمان و قوام با یکدیگر تفاوت معنی داری نداشتند. 23 نفر (59%) از گروه ایندومتاسین و 10 نفر (25%) در گروه نیفدیپین در 2 ساعت اول به درمان پاسخ ندادند (002/0=p). از 16 مورد باقیمانده در گروه ایندومتاسین و 30 نفر گروه نیفدیپین، هیچ یک تا 48 ساعت بعد، زایمان نکردند. 1 نفر (25/6%) در گروه ایندومتاسین و 4 نفر (3/13%) در گروه نیفدیپین در فاصله 48 ساعت تا 7 روز زایمان کردند که اختلاف معنی دار نبود. متوسط سن بارداری در موقع زایمان در بیمارانی که به پس از 2 ساعت تاخیر در زایمان رسیده بودند 4/19±5/238 روز در گروه نیفدیپین و 4/15±4/246 روز در گروه ایندومتاسین بود (182/0=p). 17 نفر (5/42%) در گروه نیفدیپین و 11 نفر (2/28%) در گروه ایندومتاسین عوارض جانبی نشان دادند(184/0=p).
    نتیجه گیری
    ایندومتاسین در درمان سریع زایمان زودرس کمتر از نیفدیپین موثر است ولی بیمارانی که به درمان ظرف 2 ساعت جواب دهند، تاخیر زایمان مشابه نیفدیپین می باشد.
    کلیدواژگان: زایمان زودرس، نیفدیپین، توکولیز، ایندومتاسین، مهارکننده های پروستاگلاندین، تولد زودرس، حاملگی
  • حسین حبیب زاده، معصومه همتی مسلک پاک، رضا قانعی قشلاق صفحه 439
    مقدمه
    سندرم پاهای بیقرار یک اختلال نورولوژیکی است و بیماران تحت همودیالیز بیش از دیگران از این سندرم رنج می برند. هر چند پاتوفیزیولوژی سندرم پاهای بیقرار هنوز ناشناخته است، اما بررسی عوامل مرتبط با این سندرم می تواند به توسعه دانش پزشکی در این زمینه کمک نماید. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین سندرم پاهای بیقرار و سطح فریتین و آهن سرم در بیماران تحت همودیالیز انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع توصیفی به روش مقطعی است که در آن 168 بیمار تحت همودیالیز مراجعه کننده به بخش همودیالیز بیمارستان طالقانی ارومیه، با روش نمونه گیری در دسترس شرکت داشتند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد غربالگری سندرم پاهای بیقرار و شاخص های آزمایشگاهی سطح سرمی آهن و فریتین استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و استنباطی انجام یافت.
    نتایج
    نتایج این مطالعه نشان داد 7/38 درصد بیماران تحت همودیالیز از سندرم پاهای بیقرار شاکی بودند که میانگین آهن سرم آنها 3/29± 78 μg/dl بود. در این مطالعه به ترتیب سطح سرمی آهن و فریتین بیماران تحت همودیالیز دارای سندرم پاهای بیقرار به طور معنی داری پایین تر از بیماران همودیالیزی فاقد سندرم پاهای بیقرار بود و آزمون های آماری اختلاف معنی داری را در این مورد نشان داد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای سندرم پاهای بیقرار در بیماران تحت همودیالیز، شناسایی عوامل مرتبط با این سندرم و ارائه راهکارهای لازم در اصلاح یا حذف عوامل موثر، ضروری به نظر می رسد. نظر به تایید ارتباط شاخص های آهن و فریتین و سندرم پاهای بیقرار در بیماران تحت همودیالیز، نتایج می تواند در نوع درمان و مدیریت این بیماران کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: سندرم پاهای بیقرار، آهن، فریتین، همودیالیز
  • معصومه اسکندری، مریم ربیعی، فاطمه سلامت، محمد احسان فرهادی صفحه 447
    مقدمه
    دندان ها به علت تنوع در شکل و سایز، منابع اطلاعاتی ارزشمندی برای مطالعات دیرین شناسی و انسان شناسی هستند. شناخت ویژگی های مورفولوژیک دندانی جهت ارتقاء سطح دانش فیزیولوژیک و ژنتیک مفید است. هدف از انجام این مطالعه تعیین تنوع کاسپ کارابلی در مولر اول بالا در کست های گچی بین مراجعین 15-8 ساله به دانشکده دندانپزشکی گیلان بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی بوده است، در این تحقیق کست های ارتودنسی 231 نفر (103 پسر و 128 دختر) جهت تعیین تنوع کاسپ کارابلی بر اساس شاخص دالبرگ مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار آماری SPSS نسخه 5/11 و جهت گزارش نتایج از آمار توصیفی و آزمون Chi Square استفاده شد.
    نتایج
    فراوانی کاسپ کارابلی در مراجعین به دانشکده دندانپزشکی 7/85% به دست آمد که بیشترین فراوانی بر اساس شاخص دالبرگ به درجه 1: شیار یا ریج عمودی کوچک اختصاص داشت (7/27%). فراوانی این خصوصیت در بین دختران و پسران توزیع یکسانی داشت و اختلاف معنی داری در دو جنس دیده نشد (658/0P=).
    نتیجه گیری
    حضور این ویژگی در جامعه ایرانی قابل توجه بوده و این تنوع در جمعیت مورد مطالعه بیشتر تمایل به درجه 1 داشت، با 7/27% در کل، که 3/22% به مردان و 32% به زنان اختصاص داشت. این امر مانند سایر مطالعات، احتمال این که ژن یا ژن های عامل بروز این صفت روی کروموزوم های جنسی واقع باشند را کم رنگ کرده است.
    کلیدواژگان: کاسپ کارابلی، شاخص دالبرگ، دندان مولر اول دایمی ماگزیلا
  • محمد ریگی لادز، مریم قنبریها، محمدرضا بدیعی*، زهرا عبدالعظیمی صفحه 454
    مقدمه

    به منظور ارتقاء سلامت دهان و دندان، لازم است تا عوامل مرتبط با آن را ارزیابی نمائیم. لذا این مطالعه با هدف ارزیابی وضعیت پوسیدگی دندانی و برخی عوامل مرتبط با آن در زنان و مردان 44-35 ساله در بعضی از شهرهای استان سیستان و بلوچستان در سال 89-1388 انجام پذیرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی از نوع مقطعی، 550 فرد 44-35 ساله با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز 5 شهر استان انتخاب شدند. شرکت کنندگان تحت معاینه کلینیکی قرار گرفته و در مورد هر یک از آنها شاخص DMFT تعیین شد و اطلاعات جمعیت شناسی و رفتارهای بهداشتی آنها نیز در پرسشنامه ای حاوی 11 سوال به ثبت رسید. داده های به دست آمده توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه 17 و آزمون های آماری توصیفی تجزیه و تحلیل گردیدند.

    نتایج

    میانگین DMFT جامعه مورد مطالعه 186/ 7 ±050/10 به دست آمد. همچنین در زنان با میانگین 5/7±43/11=DMFT نسبت به مردان با میانگین 6/6±68/8 =DMFT، تفاوت معنی داری مشاهده شد (001/0>p). ارتباط معنی داری نیز بین میزان DMFT و قومیت به دست آمد (05/0p<). بین DMFT با سطح تحصیلات، درآمد ماهیانه، تعداد دفعات و زمان مسواک زدن ارتباط معنی داری یافت نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه می تواند توسط مدیران سلامت جامعه جهت برنامه ریزی و ارزیابی آن در آینده به کار گرفته شود. همچنین با تاکید بر بهبود وضعیت افراد در معرض خطر می توان با طراحی مداخلات مناسب در کوتاه مدت و دراز مدت به نتایج مفیدی دست یافت.

    کلیدواژگان: سلامت دهان، پوسیدگی، وضعیت اقتصادی، اجتماعی
  • احمد بقایی، احسان سیدان جاسبی، محمد آخوندی، هانیه میرزایی، امید دهنام صفحه 464
    مقدمه
    استان فارس از مهمترین کانون های لیشمانیوز در ایران می باشد که هر دو نوع بیماری لیشمانیوز جلدی (شهری و روستایی) و احشایی به صورت اندمیک وجود دارد. جهت تشخیص آلودگی لیشمانیایی بیماران مشکوک جلدی شهرستان های شیراز، فیروزآباد، قیر و کارزین، فراشبند و لارستان و جهت تعیین گونه انگل، از روش های میکروسکوپی و مولکولی تواما استفاده شد.
    روش بررسی
    پس از تهیه گسترش از ضایعه فعال بیمار و رنگ آمیزی گیمسا، آماستیگوت های انگل با استفاده از میکروسکوپ نوری مشاهده و گسترش ها براساس فراوانی انگل درجه بندی شدند. DNA انگل از گسترش، استخراج و PCR استاندارد با تکثیر قطعات ژنی ITS1-5.8s-ITS2 انجام شد. آمپلیکون ها توسط الکتروفورز در ژل آگارز 5/1% مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    از 34 بیمار مورد بررسی، 29 مورد (85%) در آزمایش میکروسکوپی و 32 مورد (94%) با آزمایش مولکولی مثبت بودند که 1 مورد (3%)، گونه لیشمانیا تروپیکا و بقیه لیشمانیا میجر تشخیص داده شدند. بیشترین تعداد ضایعه ناشی از لیشمانیا میجر، در قسمت پا و سپس در قسمت دست بیماران بوده در حالی که ضایعه ناشی از لیشمانیا تروپیکا، در قسمت پیشانی بوده است.
    نتیجه گیری
    استخراج DNA از گسترش های تهیه شده از زخم فعال بیماران جلدی (سنجش میکروسکوپی)، نیاز به حفظ و انتقال انگل به محیط کشت را مرتفع می سازد. ضمنا توالی تکثیر شده در این مطالعه، به دلیل دارابودن دگرگونی های درون ژنی و ایجاد قطعاتی با اندازه متفاوت، موجب ایجاد تمایز میان دو گونه لیشمانیا میجر و لیشمانیا تروپیکا می گردد. با انجام این مطالعه، وجود گونه های لیشمانیا میجر و لیشمانیا تروپیکا به عنوان عامل بیماری لیشمانیوز جلدی در مناطق مورد مطالعه استان فارس تایید شد.
    کلیدواژگان: لیشمانیوز جلدی، لیشمانیا میجر، لیشمانیا تروپیکا، ITS، rDNA، استان فارس
  • علیرضا قاطع، مهدی تبریزی زاده، امیررضا حشمت مهاجر، سید علیرضا رضوی، فاطمه مختاری، جمال سعادت، سید احمد موسوی صفحه 474
    مقدمه
    پرکردن کانال ریشه یکی از مراحل اصلی درمان های اندودانتیک است و ماده ای که به این منظور به کار می رود بایستی توانایی ایجاد مهر و موم مناسب را داشته باشد. هدف از این مطالعه مقایسه توانایی دو ماده پرکننده کانال ریشه (گوتاپرکا و رزیلون) در جلوگیری از ریزنشت اپیکالی بود.
    روش بررسی
    برای انجام این مطالعه آزمایشگاهی از 32 دندان تک ریشه کشیده شده انسان استفاده شد. پس از جدا کردن تاج دندان ها از ناحیه سرویکال، کانال ها با روش Step-back آماده سازی شدند. لایه اسمیر با قرار دادن 17% EDTA به مدت یک دقیقه برداشته شد. نمونه ها به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شده و نیمی از آنها با گوتاپرکا و سیلر AH26 و نیم دیگر توسط رزیلون و سیلر اپی فانی پر شدند. سپس دندان ها به مدت 48 ساعت در متیلن بلو قرار گرفتند. نهایتا دندان ها به صورت طولی برش داده شده و میزان ریز نشت در زیر استریو میکروسکوپ اندازه گیری و ثبت شد. داده های این مطالعه با استفاده از آزمون T- test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    بر اساس نتایج به دست آمده بین میزان ریز نشت در دو گروه اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد (05/0P>).
    نتیجه گیری
    با توجه به عدم وجود اختلاف معنی دار بین ریز نشت گوتاپرکا و رزیلون، می توان رزیلون را پس از بررسی دیگر خواص فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک، به عنوان یک ماده مناسب برای پرکردن کانال در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: گوتاپرکا، رزیلون، اپی فانی، ریزنشت
  • فرشاد لواف پور نوری، کیانوش زهراکار، باقر ثنایی ذاکر صفحه 489
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی بخشش درمانی به صورت گروهی در کاهش پرخاشگری نوجوانان 11 تا 13 ساله پرخاشگر پسر شهرستان دزفول بود.
    روش بررسی
    پژوهش نیمه آزمایشی (طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل) حاضر بر روی 30 دانش آموز 11 تا 13 ساله که در پرسشنامه پرخاشگری باس و پری نمرات بالا گرفته بودند، اجرا شد. شرکت کنندگان به صورت نمونه گیری خوشه ایانتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. پرسشنامه پرخاشگری باس و پری به عنوان پیش آزمون بر روی دو گروه اجرا شد. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه (هفتگی) یک ساعته در معرض مشاوره قرار گرفت و گروه کنترل هیچ گونه مشاوره ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آزمون لوین، کولموگروف اسمیرونوف، t نمرات اختلافی دو گروه مستقل و t دو گروه همبسته تحلیل شد.
    نتایج
    تحلیل یافته ها با استفاده از آزمون t دو گروه مستقل جهت مقایسه بین گروهی نشان داد که گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری را در پرخاشگری و ابعاد آن (پرخاشگری جسمی، پرخاشگری کلامی، خشم و خصومت) کسب کرده است. همچنین آزمون t وابسته جهت مقایسه درون گروهی پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش نشان داد که پرخاشگری و ابعاد آن به طور معنی دار پس از اجرای متغیر مستقل کاهش یافته است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که بخشش درمانی به صورت گروهی می تواند به طور معنی دار و اثربخش پرخاشگری کلی و ابعاد پرخاشگری جسمی، پرخاشگری کلامی، خشم و خصومت را کاهش دهد
    کلیدواژگان: پرخاشگری، بخشش، بخشایش درمانی گروهی
  • علی اصغر سلیمانی، زهرا بحرالعلومی، مونا کبودان*، مجید موسوی نسب، امیر ابرقویی صفحه 501
    مقدمه

    آلوده شدن سطح مینای اچ شده با بزاق قبل از قرار دادن سیلنت از باند مناسب جلوگیری کرده و منجر به ریزنشت می شود. استفاده از باندینگ ها در کاهش ریزنشت موثر می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر باندینگ در میزان ریزنشت یک نوع فیشور سیلنت قبل و پس از آلودگی با بزاق می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه آزمایشگاهی40 دندان پرمولر سالم، به طور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند. دندان ها پروفیلاکسی شده و توسط اسید فسفریک 37% اچ شسته و سپس خشک شدند. در گروه اول فیشور سیلنت Seal-Rite با باندینگ Dentastic (Pulpdent، آمریکا) بدون آلودگی با بزاق و در گروه دوم فیشور سیلنت با باندینگ پس از آلودگی دندان با بزاق به مدت 10 ثانیه گذاشته شد و به مدت 40 ثانیه کیور گردید. در گروه سوم فیشور سیلنت بدون باندینگ و بدون آلودگی با بزاق و در گروه چهارم فیشور سیلنت بدون باندینگ پس از آلودگی به بزاق به کار رفت و کیور گردید. بعد از ترموسایکلینگ، نمونه ها در نیترات نقره 50% به مدت 2 ساعت قرار گرفتند. پس از برش در جهت باکولینگوالی، میزان ریزنشت توسط استریومیکروسکوپ با بزرگنمایی 40، مورد بررسی قرار گرفت و نتایج توسط آزمون های آماریKruskal-Wallis و Mann-whiteny ارزیابی شدند.

    نتایج

    بیشترین میزان ریزنشت در گروه فیشور سیلنت بدون باندینگ پس از آلودگی به بزاق دیده شد و قرار گرفتن فیشور سیلنت به همراه باندینگ به طور معنی دار کاهش ریزنشت را نشان داد (01/0>p).

    نتیجه گیری

    استفاده از باندینگ در زیر فیشور سیلنت در شرایط آلودگی با بزاق در کاهش ریزنشت موثر می باشد

    کلیدواژگان: فیشور سیلنت، باندینگ، ریزنشت، آلودگی با بزاق
  • شهین عبدالهی فخیم، بهنام میرزاکوچکی، المیرا مساح، مجید مقدس زاده صفحه 510
    مقدمه
    شکاف لب و شکاف کام از شایع ترین آنومالی های مادرزادی هستند. تصور بر این است که این دو نوع شایع ترین ناهنجاری مادرزادی سر و گردن در کودک باشد که 65 درصد از آنومالی های سر و گردن را شامل می شوند.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مداخله ای مقطعی، 15 کودک مبتلا به شکاف کام و لب اولیه یک طرفه و دو طرفه کامل مورد بررسی قرار گرفتند. در این بیماران تاثیر ترمیم و بازسازی کف بینی بر اندازه شکاف آلوئل در شکاف کام اولیه نوع یک طرفه و دو طرفه مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین زمان صرف شده جهت مراجعه به بیمارستان و عمل ترمیم شکاف لب 8/1± 4/3 ماه بود که در محدوده 9-1 ماه قرار داشت. تغییرات پهنای شکاف آلوئل و زاویه لبه آلوئل در سمت شکاف با سمت سالم در محور ساژیتال و کرونال بعد از ترمیم کف بینی از لحاظ آماری معنی دار و به ترتیب (0001/0= p) و (02/0= p) بوده ولی تغییرات زاویه سپتوم با محور ساژیتال معنی دار نبود (26/0=p) که به معنی عدم افزایش انحراف سپتوم می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تغییرات معنی دار پهنای شکاف آلوئل و زاویه لبه آلوئل در سمت شکاف با سمت سالم در محور ساژیتال و کرونال بعد از ترمیم کف بینی می توان این روش مداخله جراحی را به عنوان یک شیوه درمانی جدید در شکاف کام اولیه یک و دو طرفه به کار برد.
  • خدیجه دهقانی، حمیده دهقانی، زهرا نجاری صفحه 517
    مقدمه
    انوکساپارین سدیم به طور وسیعی در بیماران مبتلا به سندرم حاد کرونری جهت جلوگیری از پیشرفت انسداد عروق کرونری استفاده می شود. درد محل تزریق، نتیجه نامطلوب ناشی از تزریق زیر جلدی انوکساپارین است که موجب ناراحتی بیمار می گردد. به کارگیری روش هایی که موجب کاهش آسیب به بیمار شود از وظایف پرستار است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر طول مدت زمان تزریق زیرجلدی انوکساپارین سدیم بر شدت درد محل تزریق در بیماران سندرم حاد کرونری بستری در بخش مراقبت های ویژه صورت گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش کارآزمایی بالینی است که بر روی70 بیمار سندرم حاد کرونری 75-30 سال بستری در بخش مراقبت های ویژه که به طور تصادفی انتخاب شده بودند انجام گرفت. جهت گردآوری اطلاعات از چک لیست محقق ساخته شامل دو بخش اطلاعات جمعیت شناسی و ثبت اندازه گیری درد استفاده گردید. تزریقات به مدت 10و 30 ثانیه به فاصله 12 ساعت به صورت تصادفی در طرف راست و چپ شکم انجام و درد بیماران قبل و بعد از هر تزریق با معیار دیداری درد اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های نان پارامتریک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج نشان داد میانگین شدت درد قبل و بعد از تزریق، 10 ثانیه به ترتیب 93/4±78/0 و 43/19±97/15 و قبل و بعد از تزریق، 30 ثانیه به ترتیب 79/3±64/0 و 91/12±08/8 است که روش تزریق 30 ثانیه به طور معنی داری درد محل تزریق را کاهش داده بود (000/0=p). ارتباط معنی داری بین درد با جنس، سن و سطح تحصیلات دیده نشد.
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد افزایش زمان تزریق زیرجلدی انوکساپارین به مدت 30 ثانیه، درد محل تزریق را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: سندرم حاد کرونری، تزریق زیرجلدی، انوکساپارین سدیم، طول مدت تزریق، درد
  • فاطمه عزالدینی اردکانی، سامان نیر، محمدرضا مخترع صفحه 524
    تومور کیستیک ادنتوژنیک کلسیفیه شونده، ضایعه غیرشایعی است که تنوع قابل توجه هیستوپاتولوژیک و رفتار کلینیکی متغیر را نشان می دهد. تومور کیستیک ادنتوژنیک کلسیفیه به صورت روزمره به ندرت یافت می شود. سازمان بهداشت جهانی از سال 1992 با توجه به طبقه بندی کرامر وپیندبورگ و بسیاری از نویسندگان به جای استفاده از اصطلاح کیست کلسیفیه ادنتوژنیک به عنوان یک ضایعه کیستیک ادنتوژنیک، آن را به عنوان یک تومور خوش خیم ادنتوژنیک در نظر گرفته اند. اولتراسونوگرافی روشی ارزان، غیرتهاجمی و تقریبا در دسترس است که به خوبی توسط بیمار قابل تحمل است. در سال های اخیر بسیاری از تحقیقات بر روی استفاده از سونوگرافی در ناحیه فک و صورت و همچنین ضایعات داخل استخوانی فک متمرکز شده است. در این مقاله توصیف ضایعه موجود در ناحیه قدامی فک بالای یک زن 34 ساله با تورم و بدون درد در سمت چپ و همراه با دندان نهفته ارائه می گردد. در رادیوگرافی پانورامیک، لترال اکلوزال و پری اپیکال به عمل آمده از بیمار، ضایعه تک حجره ای مخلوط لوسنت اپک با حدود کورتیکالی مشخص در فک بالایی با مجموعه ای از کلسیفیکاسیون های کوچک نشان داده شد. بررسی اولتراسونوگرافی با استفاده از پروب خطی انجام و ارزیابی مکان، اندازه، اکوژنسیته داخلی و حدود ضایعه انجام و ثبت شد. ضایعه به صورت بدون اکو با الگوی کیستیک به همراه ذرات دنس اکو موید کلسیفیکاسیون داخلی و با حدود مشخص مشاهده شد. پس از جراحی نوع ضایعه با بررسی نمونه پاتولوژیک تایید تومور کیستیک ادنتوژنیک کلسیفیه شونده تشخیص داده شد. اولتراسونوگرافی ممکن است به عنوان یک روش مکمل موثر تشخیصی و بی ضرر برای ضایعات درون استخوانی ناحیه فک و صورت استفاده شود.
    کلیدواژگان: تومور کیستیک ادنتوژنیک کلسیفیه، اولتراسونوگرافی، تصویربرداری تشخیصی
|
  • Mr Besharati, Mr Shoja, A. Souzani, M. Rafieian Page 413
    Introduction
    Entropion and ectropion with involutional changes are the most common eyelid malpositions. Entropion is a condition in which the eyelid margin turns inwards against the globe and ectropion is a malposition in which the lid turns outwards or is pulled away its normal position from the globe. Knowledge of eyelid problems and their abnormalities is a key to plan a successful surgical procedure.
    Methods
    This descriptive study lasted from Sep. 2008 to March 2009. We evaluated 78 patients with eyelid malpositions who referred to educational hospitals of Yazd. The patients were examined by an eye specialist. Each patient’s demographic data, type of eyelid malposition, specific treatment results and 6-month follow up of each patient were recorded by the questioners and then were analyzed statistically by SPSS13 software, chi-square and fisher exact test.
    Results
    Among 78 cases, entropion was observed in 41 cases(52.6%), trichiasis in 31 cases(39.7%), ectropion in 27 cases(34.6%) and distichiasis in 3 cases (3.8%). The Wies procedure proved to be influential in entropion treatment and lateral tarsal strip canthoplasty surgery also reported acceptable results in ectropion.
    Conclusion
    The involutional changes were the most common causing factors for eyelid malpositions. Entropion appears most prevalently specially in right upper eyelid. The Wies and lateral tarsal strip canthoplasty procedures were thoroughly successful in treatment of entropion and ectropion of either upper or lower eyelids
    Keywords: Eyelid Malposition, Entropion, Ectropion, Trichiasis, Distichiasis
  • Ma Hossein Pour Feizi, M. Rojhan Nejad, N. Pouladi, P. Azarfam, V. Montazeri, M. Halimi Page 420
    Introduction
    Survivin gene, as an apoptosis inhibitor, plays an important role in development of breast cancer. The differential expression of survivin in cancer versus normal adult cells as well as an association between high expression of survivin and aggressive tumors has led to use of survivin as a molecular marker for diagnosis and prognosis of tumors. The underlying mechanism of survivin over expression in cancers is not recognized yet. There is a probability that some polymorphisms in this gene can result in uncontrolled manner of this gene. The C-31G, a widely studied polymorphism in the survivin promoter, could de-repress the cell cycle- dependent transcription of survivin gene, resulting in over expression of survivin. In this hospital- based, case- control study, we aimed to investigate the correlation between the genetic polymorphism of -31G/C, surviving promoter, and breast cancer (BC) in North West of Iran.
    Methods
    In this case–control study, the -31G/C single nucleotide polymorphism (SNP) of survivin promoter in peripheral blood samples was collected from 94 breast cancer patients with pathologically confirmed BC and 82 healthy subjects. The data were analyzed by polymerase chain reaction- restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) and gene sequencing.
    Results
    Statistical analysis showed that within breast cancer patients, genotype frequencies were 50%, 46.8% and 3.2% for -31G/G, -31G/C and -31C/C genotypes respectively, whereas they were 50%, 45.1% and 4.9 % for -31G/G, -31G/C and -31C/C genotypes in healthy individuals. Also the frequencies for -31 C allele were 26% and 27% in the cases and controls respectively. No statistically significant association was found between breast cancer and the variant genotypes (CC and CG).
    Conclusion
    It seems that there was no significant association between -31G/C polymorphism, BC, and clinicopathological characteristics in the population of our study.
    Keywords: Survivin Gene, Genetic Polymorphism, Breast Cancer, Apoptosis
  • M. Kashanian, Sh Bahasadri, B. Zolali Page 429
    Introduction
    This study aimed to compare the efficacy of 2 tocolytic agents of nifedipin and indomethacin for treatment of preterm labor and their complications.
    Methods
    The study was conducted as a randomized clinical trial on 79 pregnant women who were admitted for labor pain at 26-33 weeks of gestation. In the nifidipin group (40 cases), oral nifedipin and in the indomethacin group(39 cases), indomethacin were prescribed rectally.
    Results
    The two groups did not have any significant difference in regard to maternal age, gestational age, cervical dilatation, effacement and consistency. 23 cases (59%) of indomethacin group, and 10 cases(25%) of nifedipin group did not respond to treatment(P=0.002). Non of the 16 remaining women of indomethacin group and 30 cases of nifedipin group delivered during 48 hours. 1 women(6.25%) in the indomethacin group and 4 cases(13.3%) of nifedipin group delivered between 48 hours-7 days which no significant difference was observed. Mean gestational age at the time of delivery(for the women who responded to treatment during the first 2 hours) was 238.5± 19.4 days and 246. 4± 15.4 days in the nifedipin and indomethacin groups respectively(P=0.182). 17 cases(42.5) in the nifedipin group and 11 cases(28.2%) in the indomethacin group showed adverse effects(P=0.184).
    Conclusion
    Indomethacin is less effective than nifedipin for the fast treatment of preterm labor, though in women who respond to treatment during 2 hours, delaying of delivery is similar to nifedipin.
    Keywords: Preterm labor, Nifedipin, Tocolysis, Indomethacin, Prostaglandin Inhibitors, Preterm Delivery, Pregnancy, Preterm Birth
  • H. Habibzadeh, M. Hemmati Maslakpak, R. Ghanei Gheshlagh Page 439
    Introduction
    Restless legs syndrome is a neurological disorder; hemodialysis patients seem to suffer more from this syndrome. Although the pathophysiology of restless legs syndrome is still unknown, assessment of factors associated with this syndrome can help to develop medical knowledge in this field. The present study assessed the relationship between restless legs syndrome, serum iron, and serum ferritin levels in patients on hemodialysis.
    Methods
    This descriptive study was carried out with purposive sampling method on 168 hemodialysis patients who referred to the Urmia Taleghani Hospital Hemodialysis Unit. Data were gathered using restless legs syndrome questionnaire and laboratory Index of serum iron and ferritin. Data were analyzed using descriptive and inferential statistical tests.
    Results
    The study results revealed that 38.7 percent of samples complained from restless legs syndrome whose average score serum iron was 78±29.3 μg. Results showed in hemodialysis patients with restless legs syndrome, serum iron and serum ferritin levels were significantly lower than hemodialysis patients without restless legs syndrome (p=0. 02, p=0.005).
    Conclusion
    Considering the high prevalence of restless legs syndrome in patients with hemodialysis, identification of factors associated with this syndrome and providing the necessary solutions for modifying or eliminating the factors, seem to be necessary. Since the relationship between indicators of iron and ferritin and restless legs syndrome in hemodialysis patients is confirmed, the results can be helpful in the treatment and management of these patients.
    Keywords: Restless legs Syndrome, Ferritin, Iron, Hemodialysis
  • M. Eskandari, M. Rabiei, F. Salamat, Me Farhadi Page 447
    Introduction
    Teeth are valuable sources of information for anthropological and paleontological studies due to the variation in their shape and size. Dental morphological characteristics are useful to provide information for phylogenic and genetic studies as well as understanding variation within and among species. The goal of this study was to determine variation of the Carabelli cusps within the 8-15 years old who referred to Dental School of Guilan University of medical sciences.
    Methods
    In this research the stone models of 231 children (103boy and 128girl) aged 8-15 were evaluated to determine the frequency of Carabelli cusps. This research was based on Dahlberg scale that involves 8 scores. In order to analyze data, SPSS.v.11.5, and to report results, frequency tables and Chi Square test were used.
    Results
    Prevalence of Carabelli cusps was totally 85.7%. Most of them, according to grade 1 of Dahlberg scale, were assigned to the small vertical ridges. Distribution of this feature among boys and girls was equal and no significant differences were found between the sexes (p=0.658).
    Conclusions
    This feature has significant presence in Iranian society. This variation in the population of our study was more likely to grade 1, with 27.7% in general of which 22.3% was devoted to men and 32% to women. Therefore, the probability that Gene or genes which cause traits, are located on sex chromosomes is faded, and we can conclude it may be inherited by autosomal chromosomes.
    Keywords: Carabelli Cusps, Dahlberg Scale, First Maxillary Molar
  • M. Rigi Ladez, M. Ghanbariha, Mr Badiee, Z. Abdolazimi Page 454
    Introduction

    In order to improve the oral health, systematic analysis of oral health condition and related factors should be conducted. This study aimed to evaluate dental caries and some related factors in 35-44 years old men & women in five urban areas of Sistan and Baluchestan in 2009-2010.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 550 people were chosen by random stratified clustering in five different urban areas of the province. All participants were examined and the DMFT index was determined. Demographic and social information and their oral health behaviors were registered in a questionnaire which was composed of 11 questions. The data were analyzed by SPSS (version 17) and descriptive statistic methods.

    Results

    Statistical analysis showed that average of DMFT was 10.05 ± 7.186. DMFT in females (11.43 ± 7.5) was more than males (8.68 ± 6.6) significantly (P< 0.001). A significant difference was found between ethnicity and DMFT (P< 0.05) while analysis did not reveal any difference between income, level of education, time and number of daily brushing. (P> 0.05)

    Conclusion

    Results of this study could be used by public health managers to plan and evaluate public health in the future. With an emphasis on improving high risk patients’ situation, appropriate interventions can be designed to achieve good results in the short and long term

    Keywords: Oral Health, Caries Dental, Socio, Economic Status
  • A. Baghaei, E. Jasbi, M. Akhoundi, H. Mirzaei, O. Dehnam Page 464
    Introduction
    Fars province is one of the most important foci of leishmaniasis that includes two types of cutaneous (urban and rural forms) and visceral leishmaniasis in sympatry. To study leishmaniasis among suspected patients of cutaneous leishmaniasis in 5 counties of Shiraz, Firouz abad, GhirـKarzin, Farashband and Larestan, both microscopic and molecular analysis were carried out in the present study.
    Methods
    The samples were smeared on the microscopic slides and were also stained by Giemsa. All smears were examined under a light microscope and the positive smears were scored for amastigote frequency. DNA was extracted from stained smears and Leishmania DNA was detected by amplification of ITS1ـ5. 8sـITS2 fragments. Amplicons were analyzed using electrophoresis in 1. 5 % agarose gel containing ethidium bromide.
    Results
    Among 34 studied patients, 29 cases (%85) were positive in microscopic and 32 (%94) in molecular analysis using standard PCR. All examined samples were infected with L. major except one (%3) that was infected with L. tropica. Most lesions due to L. major were located on the feet, whereas ulcer due to L. tropica was on the forehead.
    Conclusions
    Preparing stained smears from active lesions of suspected patients (microscopic analysis) removes the problem of Leishmania preservation and transition to culture media. Also, intergenic variations in amplified fragment of ITS-rDNA cause to produce fragments with different length and based on this difference, we can identify L. major and L. tropica separately. Using microscopic and molecular methods in present study confirmed presence of L. major and L. tropica as the causative agents of CL in studied regions of Fars.
    Keywords: Cutaneous Leishmaniasis, Leishmania major, L. Tropica, ITS, rDNA, Fars, Iran
  • Ar Ghateh, M. Tabrizizadeh, Ar Heshmat Mohajer, Ar Razavi, F. Mokhtari, J. Saadat, A. Mousavi Page 474
    Introduction
    Root canal obturation is a critical factor in success or failure of a root canal treatment. The material used for root canal obturation must be able to provide a perfect seal. This study aimed to compare the ability of gutta-percha/AH26 and resilon/epiphany to prevent apical microleakage.
    Methods
    To conduct this experimental study, 32 extracted single root human teeth were used. Crowns of the teeth were cut and root canals were instrumented using hand K-file in a step-back manner. Smear layer was removed by irrigation with 17% EDTA for 1 minute. The samples were randomly divided into two similar groups and were filled with gutta-percha/AH26 or resilon/epiphany. The specimens were placed in 2% methylene blue solution for 48 hours. The teeth were sectioned longitudinally and the leakage was measured in a linear fashion from apex to crown by stereomicroscope. Data were evaluated by t-test.
    Results
    Based on the study data, there was no statistically significant difference between Gutta- percha/AH26 and Epiphany/Resilon groups (p>0.05).
    Conclusion
    Considering no significant difference between microleakage of gutta-percha and resilon, resilon could be considered as a suitable root filling material after conducting further studies about its physical, chemical, and biologic properties.
    Keywords: Gutta, Percha, Resilon, Epiphany, Dye Penetration
  • F. Lavafpour Noori, K. Zahrakar, B. Sanai Zaker Page 489
    Introduction
    The present study aimed to evaluate effectiveness of group forgiveness therapy in reducing aggression among 11 – 13 year old boys.
    Methods
    This semi experimental study (pretest-posttest design with control group) was conducted on 30 students who scored high on Aggression Questionnaire. The sample was selected through cluster sampling assignment and participants were randomly assigned into two experimental and control groups. The experimental group received forgiveness counseling via twelve group sessions of 1 hour duration each. During this period no intervention was given to the control group. Data was analyzed using Kolmogrov-Smironov, Levene F test, and t-test for independent and dependent groups.
    Results
    Statistical analysis, using independent t test for between-group comparison, showed that compared to the control group, aggression both physical and verbal, anger, and hostility in the experimental group significantly decreased. Also result of dependent t test for within-group comparison showed that aggression and its dimensions were significantly decreased after implementing independent variable.
    Conclusion
    The study findings revealed that group forgiveness therapy can significantly reduce aggression.
    Keywords: Aggression, Forgiveness, Forgiveness Therapy
  • Aa Soleimani, Z. Bahrololumi, M. Kabudan, M. Mousavi Nasab, A. Abarghooyi Page 501
    Introduction

    Contamination of etched enamel to saliva before placement of sealant prevents the appropriate bonding and results in microleakage. Using bondings is effective for decreasing the microleakage. This experimental study aimed to evaluate the effect of bonding agent on microleakage of a fissure sealant before or after contamination to saliva.

    Methods

    In this experimental study 40 sound premolar teeth were randomly divided into four groups. The prophylaxis was done and the teeth were etched with 37% phosphoric acid gel, then they were washed and dried. In the first group, Seal-Rite fissure sealant and Dentastic (Pulpdent, USA) without saliva contamination, and in the second group sealant with bonding agent after saliva contamination for 10s, were applied and cured for 40s. In the third group, fissure sealant without bonding agent or saliva contamination, and in the fourth group fissure sealant without bonding application was applied after contamination with saliva and then was cured. After thermocycling, the teeth were placed in 50% silver nitrate for 2 hours. The buccolingual sections were applied and microleakage evaluation was made by stereomicroscope at 4X magnifications and results were evaluated with mann-whiteny test.

    Results

    The fissure sealant group without bonding agent showed the most microleakage after contamination to saliva and use of sealant with bonding agent significantly showed decrease of microleakage.

    Conclusion

    Use of bonding agent under fissure sealant in saliva-contamination status is beneficial for decreasing microleakage.

    Keywords: Bonding Agent, Contamination, Fissure Sealant, Microleakage, Saliva
  • Sh Abdolahi Fakhim, B. Mirzakochaki, E. Massah, M. Moghadaszadeh Page 510
    Introduction
    Cleft lip (CL) and cleft palate (CP) are among the most common congenital anomalies. Constituting 65% of head and neck anomalies in isolated or syndromic forms, they are considered as the most common head and neck congenital deformities in children.
    Methods
    15 children from the Tabriz Children Hospital were evaluated in this descriptive-analytic cross sectional study that possessed unilateral and bilateral cleft lip and palate with inclusion criteria. The effect of nasal floor reconstruction on the size of alveolar cleft and palatal anterior fistula formation were evaluated in primary unilateral and bilateral cleft palate.
    Results
    There were 11 (73.3%) male and only 4 (26.7%) female patients in the sample group. The mean duration from first consult to reconstructive surgery was 3.4±1.8 months (1 to 9 months range). The width of alveolar cleft and alveolar ridge angle on cleft side compared to normal side in sagittal and coronal axis was significant after nasal floor reconstruction (P=0.001, P=0.02), while septal angle changes were not significant (P=0.26), which means no increase in septal deviation has been documented.
    Conclusion
    Considering the significant changes of alveolar cleft width and alveolar ridge angle on cleft side compared to normal side in sagittal and coronal axis after nasal floor closure, this method can be applied as a new interventional surgery in primary unilateral and bilateral cleft palate.
    Keywords: Alveolar Width, Cleft Palate, Nasal Floor Closure
  • Kh Dehghani, H. Dehghani, Z. Najari Page 517
    Introduction
    Enoxaparin is widely used in acute coronary syndrome patients to prevent progression of coronary artery disease. Pain of injection site is the unpleasant result of subcutaneous Enoxaparin injection which causes the patient physical discomfort. One of the nurses’ tasks is applying techniques which cause the reduction of damage to the patient. This clinical trial study investigates the effect of injection duration of subcutaneous Enoxaparin on site-pain intensity in acute coronary syndrome patients hospitalized in Coronary Care Unit.
    Methods
    Seventy 30-75 year-old acute coronary syndrome patients hospitalized in coronary care unit were selected randomly. Enoxaparin was injected randomly to either right or left side of abdomen with a 12-hour interval during 10 seconds and 30 seconds. In order to assess the site pain intensity, visual analog scale (VAS) was used before and immediately after injection. Data analysis was done by descriptive statistics and non-parametric tests.
    Results
    Results indicated that mean of pain intensity before 10 seconds is 0.78±4.93, after 10 seconds is 15.95±19.43; before 30 seconds is 0.64±3.79 and after 30 seconds is 8.08±12.91. Thus, 30 second duration of injection resulted in significant less pain intensity (P=0.000). There was no relationship between pain and sex, age and educational level.
    Conclusion
    According to the study results, increasing injection duration of subcutaneous Enoxaparin to 30 seconds reduces the site pain intensity.
    Keywords: Acute Coronary Syndrome, Subcutaneous Injection, Enoxaparin, Injection Duration, Pain
  • F. Ezoddini, Ardakani, S. Nayer, Mr Mokhtare Page 524
    The Calcifying Cystic Odontogenic Tumor(CCOT) is an uncommon lesion that demonstrates considerable histopathologic diversity and variable clinical behavior. A CCOT is rarely found in everyday practice. According to Kramer and Pindborg as well as majority of other authors’ classification, since 1992 the World Health Organization favored the use of the term calcifying cystic odontogenic tumor, described it as a cystic or neoplastic-like odontogenic pathological lesion of the jaw, and classified it as a benign odontogenic tumor. Ultrasonography(USG) is an inexpensive, non-invasive, and almost an available technique that is well tolerated by patient. In recent years many investigations focused on the use of ultrasonography in maxillofacial region as well as in intra osseous lesions of the jaws. This paper describes a 34 year old female with a painless mild swelling in the left anterior maxillary region associated with an impacted lateral incisor. The Panoramic, lateral occlusal and periapical view findings showed well-defined corticated unilocular mixed lesion with cluster of small pebbles calcifications. USG examination, using linear probe transducer, and also evaluation of location, size, internal echoe and boundary of the tumor were performed and documented. The main USG features of the tumor appeared as anechoic pattern cystic like lesion with some calcifying contents. Pathologic diagnosis was obtained by examining the surgical specimen. Therefore, ultrasonography may be used as an effective supplementary diagnostic tool for maxillofacial lesions.
    Keywords: Ultrasonography, Calcifying Cystic Odontogenic Tumor, Diagnostic Imaging